Loredana Dinu în Oglinda din Baie: Mai bine iei o decizie greșită decât să nu iei niciuna

Loredana Dinu este campioană olimpică la scrimă la jocurile olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, dublă campioană mondială (2010, 2011) și cvadruplă campioană europeană (2006, 2008, 2011, 2015) pe echipe. Dar ce este cu adevărat fascinant la ea este faptul că are o sete incredibilă de cunoaștere, de învățare și dezvoltare. De la antreprenoriat premiat la cursuri de coaching, vânzări, public speaking, Loredana este ca un burete dornic să absoarbă cât mai multă informație diferită de domeniul sportiv. 

Condițiile noastre de pregătire au fost cu mult sub nivelul țărilor dezvoltate. Dar noi am compensat cu ambiție. 

Reconversia profesională după finalul carierei sportive este, în momentul de față, o sarcină ce aparține exclusiv sportivului. Sistemul “stoarce” sportivul de performanță și rezultate, după care acesta este pe cont propriu. Multora le este însă greu să își schimbe mindsetul – chiar și Loredana recunoaște că încă are momente în care se întoarce în gândirea și povestea din sala de sport, deși ea este una dintre aceia care s-au dezvoltat profesional în paralel cu activitatea sportivă. 

Loredana crede că sportivul de performanță este atât de focusat pe efort, program competițional și rezultate, încât pierde complet din vedere orice altă activitate care ar putea să îl pregătească pentru viața extra-sportivă. 

Sportivul trebuie să fie pregătit cu mult înainte de retragere, să îi aduci cât mai multe cunoștințe din diverse zone, pe care să le folosească în primul rând în sală.

A candidat la președinția Federației Române de Scrimă și a pierdut. Spune, însă, că e cel mai bun lucru care se putea întâmpla, pentru că dacă ar fi câștigat, nu și-ar fi putut pune în aplicare inițiativele pe care și le dorea și despre care a vorbit în campania ei electorală. Sistemul nu este pregătit pentru schimbare.

Fără presiune obiectivului, m-am întors la plăcerea de a face scrimă. 

Am mai vorbit despre copii și sport, despre ambiție și eșec, despre antreprenoriat și mentorat, despre public speaking și maturitatea spirituală. 

Interviul este disponibil mai jos, pe YouTube, Anchor FM, Spotify, Apple Podcasts și pe restul platformelor de podcasting.

Cu drag,

Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *