Relația cu un partener care are deja copii dintr-o relație anterioară este oricum, mai puțin simplă. Cam ca o ecuație cu 4-5 necunoscute: tu, partenerul sau partenera, copilul, celălalt părinte și, uneori, propriul tău copil. Ba chiar copilul vostru, împreună.
Dincolo de imaginea de happy family din fotografiile care adună sute de like-uri în social media, lucrurile sunt complicate.
M-am aflat în ambele ipostaze: am fost partenerul cu copil și mai apoi copii, dar am avut și partener care avea deja un copil, iar împreună l-am avut pe-al nostru. Am făcut multe greșeli, am învățat din ele și încerc să nu le repet.
V-am adresat câteva întrebări, iar voi mi-ați răspuns și mi-ați relatat propriile voastre experiențe. O parte dintre ele se regăsesc în podcast, alături de opinia specialistului.
De la partenerii din relație care au deja un copil sau mai mulți, am vrut să știu:
- dacă le-a fost teamă că, în cazul în care partenerul și copiii nu se vor acomoda unii cu ceilalți, vor fi nevoiți să aleagă pe cine să facă fericit – pe sine, pe copii sau pe partener, și să își ducă alegerea până la capăt?
- dacă simt că joacă rolul arbitrului și cum îi face asta să se simtă?
- în ce măsură sunt copiii motiv de ceartă în relație?
- care este relația celuilalt părinte cu actualul partener?
- dacă ar alege să păstreze relația, în ciuda solicitării copilul de a se despărți?
Pe partenerii care intră în relație cu o persoană ce are deja unul sau mai mulți copii dintr-o relație anterioară, i-am întrebat:
- dacă s-au simțit vreodată pe locul al doilea, după copil și cum i-a făcut asta să se simtă?
- dacă consideră necesar ca respectivul copil să îl iubească?
- dacă cred că este de datoria lor să educe copilul, în lipsa celuilalt părinte sau atunci când este alături de noul cuplu?
- cât de tare îi frustrează să știe că acel copil va avea întotdeauna prioritate la atenția/timpul/drăgălășenia partenerului său?
Apoi, am întrebat-o pe Mihaela Sîmbotin, psihoterapeut, dacă partenerul-părinte ar trebui să mijlocească eventualele conflicte dintre copil și noul său partener sau să asiste de pe margine și să nu intervină, pentru a-i lăsa pe cei doi să își stabilească singuri regulile și relația.
Am întrebat-o cum explicăm copilului prezența noului venit în familie, dacă partenerul fără copil ar trebui să se mulțumească cu rolul care i se dă sau să încerce să își câștige, într-un fel sau altul, rolul pe care și-l dorește, iar ea mi-a răspuns.
În plus, Mihaela ne oferă tips & tricks despre cum ar fi bine să abordăm relațiile dintre toți cei implicați și despre cum putem reacționa dacă celălalt părinte al copilului este contra, manipulează copilul și afectează prin acest comportament relațiile din întregul tablou.
Puteți asculta podcastul mai jos sau pe una dintre rețelele următoare:
➡️ pentru Anchor, click aici
➡️ pentru Spotify, click aici
➡️ pentru Apple Podcasts, click aici
➡️ pentru YouTube, click aici
Îi mulțumesc lui Tudor Marciu de la Moving Elements pentru post-producția Oglinzii.
Ascultă-l, apoi spune-mi cum ți se pare. Un share în social media mă ajută ca mesajul să ajungă la cât mai multă lume. Nici nu știm cu exactitate cât de mulți oameni au nevoie să audă că nu sunt singurii care se confruntă cu provocări ca cele despre care am vorbit în acest episod.
Roxana