Oglinda din Baie, sezonul 2

Salutare și bine v-am regăsit. 

Oglinda din Baie se pregătește de sezonul cu numărul 2, într-un format nou. 

Am pornit la drum din dorința de a vă arăta și vouă oamenii mișto pe care îi cunoșteam eu. Pe parcurs, am descoperit la rândul meu povești noi și am cunoscut mai îndeaproape oameni pe care îi știam deja, dar doar din online. 

Cu Serin Jemaa am vorbit despre actorie și minciună, Moș Crăciun mi-a dat toate întrebările peste cap, iar Liana Buzea mi-a povestit despre sexualitate și emoție ca afrodisiac. De la Danyella Barna am aflat ce înseamnă să fii părintele unui copil cu autism, cu Violeta Moisa am vorbit despre feminitate și vulnerabilitatea ca virtute. Apoi am stat la o cafea cu Andi Cârlan și am vorbit despre rezistență, cancer și curaj, iar cu Sabina Cornovac la o apă plată și-o discuție despre viața în online și offline. O tipă bipolară mi-a vorbit, sub protecția anonimatului, despre provocările acestui diagnostic, Cristiana Ionescu despre AVC, friendraising și dislexie, iar Loredana Dinu despre deciziile unei campioane olimpice și reconversia profesională a sportivilor după retragere. Actual furnizor al Casei Regale, Oana Lamba și-a descoperit pasiunea pentru designul floral, apoi a transformat-o într-un business. Diana Necşulescu a primit diagnosticul de cancer pe când avea 13 ani iar astăzi ajută alți copii și tineri să înfrunte boala din postura de temerar Asociatia Little People Romania. Cel mai frică mi-a fost când am făcut interviul cu Mara, pentru că la cei 6 ani ai ei, e imprevizibilă și prea sinceră. Zice că e plictisitor să ai copii. Nu știu dacă să râd sau să plâng. 

Povestea lui George Balta e atât de cunoscută, încât mi-am dorit și am reușit să fac cu el primul interviu în care nu vorbește despre momentul accidentului în urmă căruia și-a rupt gâtul și a rămas paralizat. Secan Mirela este mama lui Alex, un adolescent transgender, care la momentul înregistrării încă nu știa că este unul dintre cei 2 români admiși la NYU Shaghai, iar Laura Pascu este mama lui Sebi, pe care l-a adoptat. Am vorbit cu ea despre tot ce înseamnă aventura adopției.

Apoi m-am redescoperit pe mine, o Roxana care are nevoie să vorbească despre experiențele, greșelile și învățămintele ei, într-un soi de monolog terapeutic. Am vorbit, prin prisma propriilor mele experiențe, despre amante, religie, moarte, eșec, divorțuri, parenting, frici, educație sexuală, atracția față de femei, demisie și ce presupune relația cu un partener care are deja copii. 

O parte dintre întrebările pe care mi le-ați adresat le-am prevăzut, altele m-au surprins. Mă așteptam, cumva, să primesc și întrebări la care să nu vreau să răspund. M-am înșelat. Nu am avut nicio ezitare în a răspunde, oricât de indiscrete au fost întrebările. 

Am reluat interviurile și m-am revăzut cu Violeta Moisa, de data aceasta cu ea în postura de mamă a unui copil cu ADHD, pe care sistemul de învățământ nu doar că nu îl ajută, ci pare chiar să îi pună piedici. Ana Maria Udriște pare că le face pe toate, de la avocatură la antreprenoriat și content, dar recunoaște că nu este împăcată cu sine. 

Nu îmi propusesem ca primul sezon Oglinda din Baie să se încheie cu interviul lui Marc, dar mă bucur că s-a întâmplat așa pentru că mie, cel puțin, mi-a dat senzația că lucrurile nu rămân în aer și că închid un fel de cerc. Am vorbit cu el și v-am arătat cum se vede viața prin ochii unui adolescent de 17 ani, de la rețelele de socializare până la Biserică, educație sexuală, Trump și sistemul de învățământ. 

Acum simt nevoia să fac pasul următor. 

Al doilea sezon al Oglinzii din Baie se concentrează pe experiențe de viață, care vor fi discutate din 3 puncte de vedere: al meu, al unui psihoterapeut și al vostru. 

Fiecare dintre cele 3 dimensiuni are pentru mine un rol bine definit. 

Știți deja că lucrurile despre care eu vorbesc sau scriu nu sunt din cărți, ci propriile mele experiențe, trăiri, sentimente, întrebări și răspunsuri. Toate subiectele abordate vor fi unele cu care eu m-am confruntat. 

Psihoterapeutul îmi va răspunde la întrebări și ne va ajuta și pe mine și pe voi să înțelegem mai bine anumite aspecte sau motivații din spatele unor fapte, vorbe sau sentimente.

Iar voi….. voi mi-ați scris atât de multe mesaje în care îmi relatați propriile voastre trăiri și experiențe, mai mult mai sau mai puțin asemănătoare cu ale mele. Voi mi-ați spus că v-a ajutat să auziți și să știți că și alții s-au confruntat cu lucrurile despre care eu am vorbit. 

Așa că de data aceasta, microfonul vă aparține. 

Voi anunța săptămânal o temă, pe care aștept propriile voastre experiențe și povestiri sau întrebări. Vă rog, de asemenea, să îmi propuneți chiar voi subiecte pe care să le abordăm.

Am să vă pun la dispoziție un număr de telefon, unde să îmi trimiteți înregistrări cu vocea voastră, fișiere audio pe care le voi integra în podcast. Va exista și o adresă de email pentru cei care aleg, totuși, varianta scrisă. 

Poveștile voastre pot rămâne anonime, de la nedivulgarea numelui până la distorsionarea vocii. Decizia vă aparține, trebuie doar să mi-o comunicați. 

Printre temele abordate se vor număra gelozia, violența în relație, depresia, tulburările alimentare sau efectele pe care le au boala și iminența morții asupra vieții.

Vă invit să privim împreună în Oglinda din Baie. Sezonul 2, în curând. 

Trailerul audio poate fi ascultat aici:

Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *