Diana Necșulescu în Oglinda din Baie: Reintegrarea în societate a unui bolnav de cancer devine unul dintre cele mai dificile lucruri

Când avea 13 ani, Diana Necșulescu s-a trezit într-o dimineață cu o umflătură mare și dureroasă deasupra ochiului. Norocul ei a fost că părinții au dus-o rapid la spital. Diagnosticul a fost unul atât de rar încât Diana l-a mai auzit la altcineva abia după 8 ani de când ea terminase tratamentul: histiocitoză cu celule x.

A înțeles cât de gravă era situația când a ajuns pe secția de oncopediatrie și a văzut copiii fără păr. Încă îi răsună în urechi vocea asistentei care încerca să o liniștească în timpul analizelor și care și-a spus ca pentru sine “of, drăguțo, abia ai venit…”.

Astăzi, șansele ca boala Dianei să recidiveze sunt sub 20%. Face parte din Clubul Temerarii®, comunitatea națională a tinerilor supraviețuitori de cancer, cu peste 900 de membri, înființat de Asociația Little People și este alături de micii pacienți care luptă pentru viața lor cu diverse forme de cancer. În plus, Diana este unul dintre ambasadorii ,,Sunt OK!”, prima platformă de teleterapie dedicată copiilor și tinerilor bolnavi de cancer.  

Platforma ,,Sunt OK!” este disponibilă pentru adolescenți și tineri afectați de cancer, gratuit.

Suprinzător, dar pentru unii copii și tineri, lupta nu se termină odată cu tratamentul și ieșirea din spital. Reintegrarea lor în societate devine unul dintre cele mai dificile lucruri, spune Diana. Pentru că în 2020, există părinți care cred că un bolnav de cancer este contagios și cer ca elevul să fie pus separat de restul colegilor. În 2020 există angajatori care refuză să se complice cu un bolnav de cancer care își caută loc de muncă, fie el și vindecat. Nici viața socială sau cea amoroasă nu sunt ușoare pentru acești tineri. În sprijinul lor vine Asociația Little People:

Scopul Clubului Temerarii® este acela de a asigura o susţinere specializată și personalizată la necesităţile fiecărui tânăr din România în materie de “coping”, facilitând reintegrarea reușită a pacienților în viața de adolescent sau tânăr adult după tratament și reintegrare în societate.  Grupul pune la dispoziția membrilor oportunități de autodezvoltare, socializare, prietenie, focus-grupuri, orientare în carieră, precum și o serie de evenimente extraordinare organizate anual. 

Dintre toate interviurile pe care le-am făcut, acesta a fost cel mai greu pentru mine. Pentru că Diana radiază bucuria de a trăi, zâmbește inclusiv când vorbește și face ca toată aventura ei în Cancerland să pară ceva simplu, dacă ai atitudinea potrivită. Însă mie mi-a fost greu să îi stric echilibrul și armonia la care a ajuns după atâția ani cu întrebările care o duceau înapoi cu 8 ani, când cel mai probabil a fost protejată de părinții ei, iar șocul major a fost absorbit de aceștia. Pe parcursul interviului am încercat să mă conving singură că nu doar bravează. N-am reușit. 🙂

🎧 Ascultă interviul mai jos și spune-mi ce părere ai. 🎙

Dacă vrei, poți asculta interviul și pe:

➡️ YouTube: click AICI ⬅️

➡️ AnchorFM: click AICI ⬅️

➡️ Spotify: click AICI ⬅️

➡️ Apple Podcasts: click AICI ⬅️

și pe restul platformelor de podcasting.

Vă mulțumesc,

Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *