George Baltă

George Baltă în Oglinda din Baie: Nu vreau să mi se plângă de milă. O persoană cu dizabilități nu este un ou fragil, de sticlă

Tu îți amintești ce făceai pe 11 martie 2006? Multe șanse să nu. Dar pentru George Baltă și familia lui, este o zi care nu va fi uitată vreodată. 

Într-un meci de pregătire cu lotul de juniori al echipei naționale de rugby, pe când avea 20 de ani, George a fost grav accidentat. Pe scurt, și-a rupt gâtul. Pe lung, a suferit un traumatism vertebro-medular, luxație vertebrală anterioară bilaterală, prin translație, localizare C6-C7, sindrom de compresiune medulară cu leziune neurologică completă la nivel C6. Adică i-a fost deformată coloana vertebrală în zona gâtului, măduva spinării fiind secționată. 

Imediat după accident, medicii au comunicat familiei că speranța lui de viață este de maxim 3 ore: “E ca un pui cu gâtul rupt, doamnă”. 16 ani mai târziu, George este absolvent de facultate, are un job, conduce propria mașina, aleargă la maratoane, sare cu parașuta, este invitat să vorbească la evenimente, face vlogging. Ajută și inspiră. 

L-am cunoscut pe George în 2017, când eram directorul de marketing al FAN Courier și am lansat campania Livrăm emoții. Atunci, prietenul lui, Teddy Necula, un alt exemplu de putere și inspirație, i-a făcut surpriza asta:

Un an mai târziu, am mers împreună în Cipru, la un eveniment.

Îi știam, deci, bine povestea (mai multe aici și aici ). De fapt, în toate interviurile, George vorbește despre accidentul său. Încă de când l-am invitat să stăm de vorbă în Oglinda din Baie, am știut că îmi doresc să nu vorbim despre asta. George e mai mult decât secundele alea două care l-au lăsat paralizat! Așa că am făcut primul interviu în care nu povestește întâmplarea, dupa cum chiar el a sesizat.

Scopul meu acum este să ajut. 

Am vorbit, în schimb, despre credință, despre sinucidere, despre depresie, despre ce înseamnă accesibilitatea pentru o persoană cu dizabilități, despre fete, despre fratele său, despre locurile de parcare rezervate și ocupate abuziv, despre milă și empatie, despre alte persoane cu dizabilități, despre inspirație și super-eroi. George e amuzant, e auto-ironic și îl vede pe nimeni altul decât Channing Tatum jucându-i rolul în filmul despre viața sa. Mno, ce să zic, eu sunt de acord. 😀 Voi?

Cele mai bune glume cu și despre handicapați le facem noi între noi, handicapații.

La 3 ani după accidentul lui George, familia Baltă a suferit încă o lovitură. Fratele lui, Florin, a murit brusc. Cei doi împărțeau camera, dar pentru că este paralizat, George nu a putut sări în ajutorul fratelui său. 

Cu o zi înainte să împlinească 26 de ani, ne-am trezit de dimineaţă, ca să ne pregătim să mergem pe stadion. Când s-a întins, muşchiul inimii s-a împietrit şi aia a fost. În mai puţin de 3 minute a plecat dintre noi. A fost anul în care am plâns tot timpul. Florin era totul pentru mine, era prima mea viață.

Mama lui George este un personaj în sine. Știam încă de când am stabilit interviul cu George că o voi lua la întrebări și pe dânsa. Am “uitat” să îi anunț și pe ei, iar doamna Lorica s-a fâstâcit ca o școlăriță când am rugat-o să stăm de vorbă. Am vrut să știu cum a putut să ducă toată această suferință. Eu am aflat și vă invit și pe voi să o faceți, ascultând interviul până la final.

O puteți face apăsând butonul play de mai jos, pe YouTube sau pe platformele de podcasting (Anchor FM, Apple Podcasts, Spotify și restul).

Spune-mi cum ți s-a părut.

Cu drag,

Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *