Mirela Secan în Oglinda din Baie: Deși societatea din România nu e pregătită pentru oameni ca Alex, nu mă tem de discriminare

Mirela Secan este mama lui Luca și a lui Alex. Alex are 17 ani, s-a născut fată dar simte că este băiat.

Disforia de gen este suferința pe care o simte o persoană din cauza unei nepotriviri între identitatea de gen și sexul atribuit la naștere. Disforia de gen este diagnosticul dat de obicei unei persoane al cărei gen atribuit la naștere nu este același cu cel cu care persoana respectivă se identifică. 

Aceștia sunt transgenderii: persoane care simt că au alt sex decât cel cu care s-au născut. 

Tulburări de conduită. Asta a scris medicul de familie pe biletul de trimitere către psihiatrie pediatrică. Nu l-am folosit niciodată. 

Întreg procesul de conștientizare, acceptare și asumare este unul sensibil, complex, dificil, atât pentru persoana în cauză, cât și pentru familie, mai ales în cazul unui adolescent. 

➡️ Este o tulburare psihică, fizică, sexuală?

➡️ Care sunt etapele care apar în acest proces al identificării ca fiind de un alt gen decât cel avut la naștere? 

➡️ Ce soluții are la dispoziție o persoană care a înțeles că este transgender?

➡️ Ce înseamnă din punct de vedere al costurilor această călătorie și pe ce perioadă de timp se întinde tot procesul de transformare?

➡️ Este obligatoriu sau doar recomandat să se apeleze la consiliere psihologică? 

➡️ Există cadru legal în România? 

➡️ Oare toată deschiderea pe care o arată societatea în ultimii ani, încurajează cumva copiii să își exploreze identitatea de gen sau sexualitatea mult prea devreme? 

➡️ Cum îți dai seama ca părinte când copilul tău doar se joacă și testează granițe sau chiar e ceva serios? Care sunt indiciile la care părinții care se confruntă cu această situație ar trebui să fie atenți?

Mirela mi-a răspuns la toate aceste întrebări și nu numai. Aseară, Alex a fost declarat admis la NYU Shanghai, facultatea despre care Mirela vorbește în interviu și pe care și-o doreau. Pentru bursa nu acoperă integral costurile, Alex și mama lui au început deja să caute soluții de finanțare. O admir pe Mirela pentru îndârjirea cu care luptă pentru fiul ei, pentru curajul asumării, pentru transparență și pentru mîndria care îi sclipește în ochi și în glas de fiecare dată cînd vorbește despre Alex și călătoria sa.

Puteți asculta interviul mai jos, pe YouTube, pe AnchorFM, Spotify, Apple Podcasts și restul platformelor de podcasting.

Așa cum v-am obișnuit, aștept cu drag și nerăbdare feedback-ul vostru.

Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *