Laura Pascu în Oglinda din Baie

Laura Pascu în Oglinda din Baie: I-am spus că Doamne-Doamne a greșit burtica și că l-am căutat timp de 2 ani, apoi l-am găsit și l-am luat acasă

Un studiu realizat de Banca Mondială, UNICEF și Guvernul României arată că un copil așteaptă, în medie, timp de 7 ani și jumătate o familie care să-l adopte. 

Sebastian, care acum are 4 ani și jumătate, a fost mult mai norocos de-atât și a așteptat doar 2 ani fără 2 săptămâni. 8 familii au refuzat să îl adopte, înainte ca Laura Pascu și soțul său să se îndrăgostească de el la prima vedere și să îi ofere un cămin. 

Potrivit unui raport realizat la finalul lui 2017, în sistemul de protecție existau 52,783 de copii, dintre care 17,096 în sistem de tip rezidențial (adică orfelinate), iar 35,687 în cel de tip familial, care include 17.835 de asistenți maternali și 13.133 de familii extinse.

Doar 3,257 de copii erau declarați adoptabili, iar dintre aceștia, 2362 se regăseau pe lista copiilor greu adoptabili. Adică lista celor bolnavi, de etnie, care nu au fost adoptați după 6 luni de când au fost declarați adoptabili sau a celor care sunt 2 sau mai mulți frați.

Peste 80% din familii doresc să adopte copii mai mici de 7 ani (79% doresc copii mai mici de 3 ani), iar in centrele rezidențiale doar 9,7% dintre copii au vârsta sub 7 ani. Sistemul îți permite să bifezi niște filtre, cum ar fi vârsta, sexul, boala sau alte criterii, apoi vezi rezultatul selecției tale. Din lista rezultată poți rezerva copii pe care să îi întâlnești.

Exact ca la un magazin online. A fost un sentiment îngrozitor.

În 2018, legea adopțiilor a fost modificată și simplificată. Așa a apărut lista copiilor greu adoptabili, care, deși sună foarte cinic, a dat rezultate. Termenul mediu de adopție este acum de 10 luni. Adică cel mai scăzut din ultimii 10 ani.

Invitata mea nu se consideră mamă adoptivă, ci, simplu, mamă. După 2 ani alături de Sebastian, mărturisește că sunt multe momente în care uită, efectiv, că nu ea l-a născut. 

L-am luat în septembrie, iar până în martie, când am căzut, slăbisem 11 kg. Diagnostic? Epuizare fizică.

Am întrebat-o pe Laura dacă nu i-a fost teamă că nu va putea învăța să-l iubească, care au fost criteriile după care au căutat și ales copilul, care sunt pașii legali pe care trebuie să îi urmezi, ce înseamnă “copil greu adoptabil”, când s-a activat instinctul matern, ce știe Sebastian despre adopție, cum a fost acomodarea și cum a fost afectată relația de cuplu. 

Ascultă interviul de mai jos pentru încă o mostră de dragoste, devotament și putere de acceptare.

Interviul este disponibil și pe celelalte platforme:

➡️ pentru YouTube, click AICI

➡️ pentru AnchorFM, click AICI

➡️ pentru Spotify, click AICI

➡️ pentru Apple Podcasts, click AICI

Spune-mi cum ți s-a părut.

Roxana

2 comments

  1. Foarte mișto interviu! Mi a plăcut ca ai arătat toate etapele care presupun adoptarea unui copil. Și ai o voce asa de calda! Felicitări!

  2. Foarte interesant! Incerci sa motivezi oamenii sa faca lucruri minunate prin munca ta si te felicit pentru asta! Iti doresc multa sanatate tie si familiei. ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *