Marc (16 ani) în Oglinda din Baie: Facebook este groapa cu nisip a adulților

Educație sexuală. Religie și biserică. Bernie Sanders, Obama și Trump. Rețelele de socializare. Influența creatorilor de conținut asupra tinerilor. Protestele din SUA. Sistemul de învățământ. Pandemia. Școala online. Antreprenoriat. Elon Musk. Muzică.

Oare ce părere are despre toate subiectele de mai sus un adolescent de 16 ani ? Aflați din cel mai nou episod Oglinda din Baie, al cărui invitat este nimeni altul decât Marc. 

Nu văd ce-are de-a face religia cu educația sexuală, de ce și-ar da cu părerea Biserica pe tema asta?!

Cel mai puțin vizibil al Familiei Netradiționale va împlini 17 ani în luna august și a donat zilele trecute pentru un fond din care se plătește cauțiunea protestatarilor arestați în Statele Unite după moartea lui George Floyd. Am aflat despre asta cu puțin înainte să pornim înregistrarea. Și am mai aflat chestii pe care nu le știam despre el chiar în timpul înregistrării interviului, cum ar fi faptul că ia în calcul să renunțe la platformele de socializare pentru că a conștientizat cum este influențat în decizii de către conținutul pe care îl urmărește. 

Facebook mi-a dezamăgit așteptările. Mă așteptam să fie un fel de centru multicultural, acum mi se pare un fel de groapă cu nisip a adulților. E Instagram pentru bătrâni, pe scurt.

Câteva dintre întrebările la care mi-a răspuns?

  • cum s-a văzut pandemia la cei 16 ani ai tăi?
  • ce tip de conținut consumi? 
  • Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Tik-Tok
  • ai învățat pentru că ai simțit presiunea familiei? 
  • cât de mult crezi că ce te învață  școala este relevant pentru real life? 
  • crezi în Dumnezeu? 

Singurul lucru care oprește lumea ideală să devină realitate este sistemul.

Marc nu este doar un copil bun, care a fost alături de mine pe tot parcursul vieții ăsteia pline de aventuri și care s-a maturizat mult prea devreme.

Marc nu este doar un elev cu rezultate foarte bune la învățătură.

Marc nu este doar un adolescent care se confruntă cu provocările specifice, de la anxietate la lipsa de încredere în sine, de la teama de a dezamăgi până la teama legată de viitor.

Marc este toate astea și încă mai mult de-atât. Este isteț, curios, creativ, empatic, analitic, autodidact, responsabil, integru.

Marc face parte din generația care, cred eu, va aduce schimbarea de care avem atâta nevoie. Trebuie doar să avem grijă să nu îi gonim din țară pe toți acești copii care reprezintă viitorul. 

Mi se pare inacceptabil ca în anul 2020 să avem oameni discriminați pentru culoarea pielii, pentru gender, pentru câți bani au în buzunar. E o chestie care nu ar trebui să se întâmple și care nu are DE CE să se întâmple.

Puteți asculta interviul mai jos sau direct pe YouTube, AnchorFM, Spotify, Apple Podcasts și restul platformelor de podcasting.

Roxana

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *