Interviu anonim în Oglinda din Baie: Prima psihoză m-a prins la job. De rușine, nu m-am mai întors acolo

Identitatea invitatei mele de astăzi va rămâne secretă. Chiar eu i-am propus asta, atunci când am invitat-o să stăm de vorbă în Oglinda din Baie. De ce? Pentru că trăim într-o societate în care eticheta de nebun este pusă prea ușor iar diagnosticul de “tulburare afectivă bipolară” este litera stacojie cusută pe haină. De la familie la angajatori, oamenii nu vor să își asocieze imaginea cu un om care alternează între stări de depresie și manie, care a fost internat la nebunii încuiați și legată de pat de câteva ori.

Am vorbit despre cum a debutat boala, despre cum a fost diagnosticată, despre tratament, despre tentative de suicid, despre reacția familiei, prietenilor, iubitului, despre stigmatizarea socială, despre ce se întâmplă în stările pe care le traversează, despre droguri, despre viața sexuală, despre psihoze, despre halucinații, despre poezie.

Valul te lovește puternic,

Venind din largul mării ce ascunde secretele oamenilor înecați

Și te lovește-atât de tare,

Încât te-alături lor si nemuririi morții.

Invitata mea este un om ca mine sau ca tine. Este o tipă deșteaptă, care a studiat în străinătate, lucrează în industria de comunicare, scrie poezii și care nu dă nici cea mai mică bănuială despre afecțiunea mintală pe care o are. Este o femeie asumată, care recunoaște sincer că nu duce o viață ca la carte, și ne și spune de ce. 

Nu mi-am pierdut capacitatea de a mă-ndrăgosti.

Te invit să îi descoperi povestea și să o împărtășești cu prietenii tăi. Cu siguranță sunt mulți oameni care au nevoie să știe că nu sunt singurii care trec prin așa ceva, că societatea are nevoie de din ce în ce mai mulți curajoși care să vorbească deschis despre afecțiunile mintale. Și te mai invit să o asculți, pur și simplu, fără să te grăbești să judeci. 

Interviul este disponibil și pe YouTube, Anchor FM, Spotify, Apple Podcasts și restul platformelor de podcasting.

Nu uita, feedback-ul tău este important pentru mine.

Cu drag,

Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *